הי חברים
היום רציתי לשתף במשהו מעט שונה …
שמעתם פעם על המושג דיגיטציה?
אשמח שתשפו בתגובות איפה נתקלתם בנושא, בחיים הפרטיים או העסקיים, ומיד בהמשך נוכל להבין מה מטרת העל של התהליכים הללו (רמז-משו שכולנו מתמודדים אתו כל רגע) ואיך אנחנו משתמשים בעקרונות התהליך ביום יום שלנו!
דיגיטציה מפגישה את העבר עם ההווה ובונה את העתיד. מאפשרת לקחת מידע ונתונים שאוחסנו במשך שנים רבות בפורמטים מסורתיים כמו דיסקט ישן והופכת אותם לזמינים בפורמטים דיגיטליים חדשניים.
בתהליכי דיגיטציה הופכים מאגרי מידע עסקיים, ארכיונים, ספריות, ספרים, מגזינים, כתבות, מאמרים, אלבומים, תקליטים, דיסקים, דיסקטים, צילומים, סרטים, יצירות ואוספי אמנות לקובצי מחשב דיגיטליים ומנגישים אותם.
אני רוצה להבהיר הדיגיטציה היא תהליך שלא מבוצע רק על ידי חברות או מוסדות. זהו שינוי באופן שבו אנשים מנהלים כל מיני מידע, החל מבנקים וארגונים פיננסיים או אפילו אתם שכבר לא מדפיסים את התמונות שלכם בתוך אלבום 😜 (חוץ מלופה). כעת תמונות נשמרות בדרך כלל בקובץ דיגיטלי וניתן להעלות אותן למשל לענן.
דיגיטציה מתעדת מורשת תרבותית ומנציחה ידע!
תחשבו על זה המורשת התרבותית עוברת מדור לדור משחר ההיסטוריה בקצב גידול מסוים וביחס שימור מסוים, פעם ספר היה נכתב מספר מוגבל של עותקים ולא כולם אם בכלל היו שורדים אחרי 100 שנים. שלא אתחיל לדבר על המורשת התרבותית בעל פה מהורים לילדיהם, או על ידי כרוז של המלך בכיכר העיר, והיו גם ציורי מערות, פפירוס, פשקווילים, מאוחר יותר גם דרך קבצי שמע (רדיו) ולבסוף באמצעים שהם גם ויזואליים (טלוויזיה ,וידאו, אינטרנט).
אתם צודקים!
מורשת תרבותית יכולה להיות גם מוחשית כמו יצירות של אומן מפורסם או בניין עתיק, ואפילו מסמכים עסקיים או מסחריים, והיא יכולה להיות גם בלתי מוחשית (מסורת, מנהגים, טקסים, תרבות ארגונית). כך או כך, היא תמיד חיה, מתפתחת ונושמת. המורשת האנושית היא מגוונת והיא אוסף של מיומנויות רעיונות מסורות ומנהגים שיוצרים המשכיות לצד תחושת הזדהות. וזה מאפשר לאנושות להתקדם, להעביר ולשמר ידע חשוב, ידע שבלעדיו כנראה וזה החלק הקריטי היינו חוזרים שוב ושוב על אותן טעויות.
אז בואו נדבר קצת על תכלס
כל פרויקט דיגיטציה מתחיל בבניית תוכנית אסטרטגית יסודית ומקיפה. כמו שבתחילת פרויקט אצלכם במשרד מתחילים באפיון + S2T, חשוב להבין שתהליך העבודה אינו ליניארי, זהו תהליך מורכב ומתפתל ובו כל החלטה יכולה להשפיע על הצעדים הבאים ועל ההחלטות הבאות.
התהליך מורכב ממספר רב של פעולות שמטרתם הסופית לתעד ולשמר אובייקטים לטווח הרחוק. פעולות כגון :
1. בחירה
2. הערכה
3. תיעדוף
4. מעקב
5. והכנת מקורות לתהליך השימור והתיעוד הדיגיטלי.
זה מצריך היכרות ועבודה עם מאגרי מידע ומסדי נתונים גדולים, ביצירת מטא-נתונים \ נתוני-עתק (Big Data) ולכן היא חלק בלתי נפרד של לימודי מדעי המידע.
לפני שאכתוב על כמה חסרונות ויתרונות של השיטה אני רוצה לפרוס רשימת שאלות שמי שמתחיל פרויקט שימור שכזה צריך לקחת בחשבון, תכתבו לי בתגובות מה מהשלבים רלוונטי גם לפרויקטים “מסורתיים”
כל פרויקט דיגיטציה תמיד יתחיל בשאלות הבאות:
· מה מטרת הפרויקט? – הנגשת מידע לציבור הרחב או רק לפלח מסוים באוכלוסייה (סטודנטים, ילדים, מנהלים, עובדים)? או אולי למטרות חינוך? להסברה? לשימור? איסוף מידע עסקי?
· אילו מקורות מידע עומדים לרשותנו? – ארכיונים, ספריות, מסמכים ממחלקות בארגון/בחברה.
· באיזה פורמט המקורות נגישים לפני תחילת הפרויקט? – מסמכים, ספרים, קטעי וידאו, צילומים, עיתונים, קבצי שמע, קבצים ממוחשבים.
· כיצד יסווגו הנתונים? – כרונולוגית? סימולטנית? רעיונית? על בסיס זהות פריטים? על בסיס שוני בין הפריטים?
· מה תכיפות השימוש של משתמש הקצה בתוצרים? – שימוש תדיר? שימוש נדיר?
· כיצד נמנעים מפגיעה באובייקטים מקוריים ונדירים ומשמרים אותם בצורה אותנטית?
· כיצד יוצג התוצר הסופי למשתמש הקצה, היכן וכיצד ימודר המידע? – האם התוצר יופיע באתר אינטרנט הפתוח לקהל הרחב? במאגרי מידע דיגיטליים של ספריות אקדמיות? בארכיונים דיגיטליים לשימור? האם הוא יוצג רק לשדרת הניהול בארגון? או גם לעובדים? ומה באשר גישה ללקוחות? או לשותפים עסקיים?
· סוגיות משפטיות – אילו זכויות יוצרים חלים על האובייקטים שעוברים דיגיטציה? מי הבעלים החוקיים של כל אובייקט? ומה עם חומרים אישיים או רגישים (של לקוחות, למשל)
לפני סיכום אני רוצה לציין כמה חסרונות ואפילו בלי לכתוב על היתרונות כלל מפני שהם ברורים, אתם יכולים לחשוב על עוד חסרונות או יתרונות ? שתפו אותי…
1. לא כל האנשים יכולים להכיר את המדיה הדיגיטלית בקלות, במיוחד אם הם כבר זקנים, תחשבו על אדם מבוגר שכבר לא מקבל דואר מהבנק ומחברות הביטוח…
2. לא תמיד הדיגיטלי חסין מפני איבוד מידע. יכול להיות שבגלל טעות אנוש או וירוס, למשל, הקבצים אבדו.
3. בדרך כלל הדיגיטציה אינה מיידית, לוקח זמן מסוים להצליח להעביר את כל הקבצים, למשל, של חברה, מהמדיום הפיזי לדיגיטלי. בטוח מי מכם היה חלק מצוות של פרויקטי הסבות כלשהן.
4. כשאנשים חולקים מסמכים או מידע במדיה הדיגיטלית, תמיד יכול להיות סיכון שהנתונים יפלו לידיהם של אנשים חסרי מצפון …
לסיכום
למומחי דיגיטציה יש את היכולת והמיומנות לקחת את האוצרות האנושיים; התרבותיים, המדעיים, העסקיים והמסחריים – שנצברו, לסווג לתעד ולהנציח אותם בפורמטים דיגיטליים. ולהבטיח שהידע שנצבר לאורך כל ההיסטוריה לא יאבד ויועבר הלאה לקידום העתיד
Comments